Fotografii nostrii, noi insine

Postat vineri, martie 14, 2008

Ce fel de fotograf te consideri, vreau sa zic in ce categorie ti se incadreaza fotografiile: editorial, comercial, moda, natura?E destul de important sa te hotarasti in cazul in care ai de gand sa te ocupi cu fotografia pe plan professional. Fie ca cel care iti rasfoieste portofoliul e un client, fie ca e un membru al familiei tale vrei ca fotografiile tale sa aiba un impact vizual asupra celui care le privesc, e recomandat sa le sortezi astfel incat in urma vizualizarii acestora sa fie clar faptul ca esti un Fotograf expert (editorial, comercial, moda, natura, etc).
Daca esti deja unul dintre fotografii mentionati mai sus, probabil ai si un mentor.Fotografia din tara se pare ca a devenit din ce in ce mai cliseica, oricat privesc ceratiile oamenilor de pe net si site-uri de fotografie rar gasesc trasaturi comune intre cele vazute si creatiile marilor artisti fotografi.
Faptul ca urmarim munca unui mentor nu se considera furt, ne inspiram, vizualizam creatiile si incercam sa privim prin ochiul acestuia.
Eu m-am hotarat asupra a trei categorii de baza : natura, moda si comercial.Asta nu inseamna ca ignor celelalte categorii, dar incerc sa ma concentrez pe acestea.

- Ansel Adams, banuiesc ca acest nume suna cunoscut pentru toata lumea, era cunoscut datorita fotografiilor sale alb-negru, fiind cel mai renumit fotograf de natura, pianist de exceptie si inventatorul sistemului zonelor (o tehnica ce permite fotografilor sa translateze lumina in densitati specifice pe negative si hartie). Ma fascineaza fotografiile sale alb negru si tehnica misterioasa a developarii acestora.


- Mario Testino, cei care viziteaza creatiile lui gasesc fete binecunoscute in randul subiectelor (Madona, Liz Hurley, Brad Pitt, George Clooney).Fotograf de moda si editorial, a devenit cunoscut in anii 90’ dupa o sedinta cu printesa Diana la care a redefinit imaginea. Creatiile lui au stat la baza vanzarii magazinelor Vogue, Vanity Fair, etc.



-Jill Greenberg, fotograf si expert in manipulari fotografice.A devenit cunoscut in anii 90’ prin retusurile sale sureale. Se afla in continua colaborare cu: Phillip Morris, Microsoft, Compaq, Polaroid, Sony Pictures, Paramount Pictures, MGM, Disney, Fox, Coca Cola, Pepsi, Smirnoff, MTV, Warner Bros, Sony Music, etc.
Am enumerat doar trei celebritati, dar exista sute. Fiecare isi gaseste mentorul potrivit categoriei alese, iar daca gasiti fotografii care va plac analizati-le si incercati sa gasiti autorul acestuia pentru a-l urmari in continuare.



Links:

4 Response to "Fotografii nostrii, noi insine"

.
gravatar
Lilo Says....

Ce mi-a placut intotdeauna la Ansel Adams este profunzimea. Mi-a placut sa glumesc ca la Adams nu te uiti la fotografii, ci te uiti "prin" ele. Dar mi s-ar parea nedrept sa nu scriu numele lui Jan Saudek, cel fara de care fotografia pentru mine ar avea cu totul alta semnificatie

.
gravatar
vedtam Says....

Da exact, cateodata m-am pierdut si eu in fotografiile lui Ansel Adams care sunt foarte sugestive.Mi-ar placea sa vizitez locurile strabatute de el, constient ca fotogrfiile sale nu pot fi reproduse.

.
gravatar
cristian Says....

ieri m-am intors de la Londra unde am avut placerea, onoarea, uimirea de a vedea "pe viu" unele lucrari ale lui Testino la National Portrait Gallery in cadrul Vanity Fair Portraits (photographs 1913 -2008).

Nu pot exprima in cuvinte sentimentul pe care il ai privind pe viu lucrari de Harry Benson, Helmut Newton, David LaChapelle, Mario Testino, Annie Leibovitz sau Edward Steichen, Anton Bruehl si altii....

.
gravatar
vedtam Says....

Fara indoiala un astfel de experienta trebuie fi trait.Am sa recomand la toti care au posbilitatea de a vizita galeria acesta, sper sa am si eu in viitorul apropiat timp si buget necesar pentru a face o plimbare pana in Londra.

Multumesc Cristian pentru scurt reportaj...