'Allegory on the Truth'

Postat duminică, iunie 01, 2008




Fiind jurnalist de ceva timp, am observat ca multii cred ca se pricep la scris (in presa scrisa). Am impresia ca situatia e la fel si in fotografie: tinteaza camera in directia subiectului si apasa butonul. Dar daca citesti articolul acesta probabil stii ca de fapt treaba e mult mai sofisticata. La inceput, am capturat niste poze frumoase, aveam ochi buni, si sunt multi amatori la fel care nimeresc cate-o fotografie buna, sucesul in cazul acesta se datoreaza norocului si mai putin a experientei. Dar cea mai mare problema era ca nu stiam de ce sunt atat de bune aceste fotografii. Ideea este ca nu devine toata lumea un fotograf bun, pana nu investese mai mult timp in invatat si exersat. Zilnic petrec cate 3-4 ore citind si vizualizez cate 40-50 (minim) poze pe zi.Pe de alta parte, ori de cate ori intru in studio mereu invat ceva nou despre lumini respectiv contactul dintre "fotograf si subiect".Fac fotografii bune, dar nu cele mai bune.
Sunt mii de fotografi mult mai buni decat mine, si din creatiile lor am invat. Existenta unor fotografi mult mai buni decat noi, nu reduce sucesul nostru in fotografie chiar dimpotriva:imbunatateste!! -Cu cat devii un fotograf mai bun, cu atat mai mult incepi sa respecti altii si mai buni, deoarece ni se dezvolta capacitatile prin care observam acele semne in fotografiile marilor creatori care impreuna alcatuiesc o fotografie puternica, perfecta. Zilele acestea am descoperit creatiile lui Andrzej Dragan (probabil sunt printre voi care il cunosc deja), pe mine m-au uimit fotografiile lui. Mai mult am gasit un interviu in care marturiseste ca:"To be quite frank, I dislike it" (nu suport deloc fotografia)




Interesant, doar in paranteza: Andrzej s-a nascut in Warsaw, in 1978 si a absolvit universiatea de Fizica structurilor multistratificate si magnetici molecular (Quantum Physics) in Oxford.A obtinut numeroase premii in fizica dar si in fotografie (sa verificati biografia lui). Are fotografiile publicate in mai mult decat 12 tari, nominalizat fiind "Best Photographer Worldwide" in Cannes ...etc. E un fotograf de inalta clasa, a obtinut un stil propriu pe care multi incerca sa il copieze cu mai mult sau mai putin succes. Eu nu il copiez dar ma inspir, ma impresioneaza tematica fotografiilor de gen "vis", dar si calitatea luminilor (highlight-urile, umbrele), el nu incearca sa diminueze cearcanele sau ridurile dimpotriva el le scoate in evidenta prin utilizarea acestor lumini.Nu incearca sa infloreasca portretele subiectilor, le prezinta dupa propria viziune, creind ceva unic, o bucata de arta personalizata.
In interviul facut vorbeste despre fotografia ca si cum ar fi un produs secundar in ceea ce face.Captureaza cate 2-3 fotografii pe luna si le prelucreaza digital timp de o luna.Compara acest proces cu pictura, deoarece arta "e artificiala" si in aceasta privire sunt de aceeasi parere cu el: "Art is not natural, not true. As its name says - art is artificial way of bringing joy, even in Polish - 'sztuka jest sztuczna'. Feeding, defecating and breeding are natural - art is artificial".
In final, fotografiile noastre sunt viziunile noastre, creatii originale. Dar nu trebuie sa neglijim creatiile altor fotografi mai mari decat noi, trebuie doar sa ne inspiram din acestea, iar va veni momentul in care altii o sa inspire din creatiile noastre.

- Andrezej Dagan

- Interviul

No Response to "'Allegory on the Truth'"