Remedierea imaginilor neclare in urma miscarii aparatului

Postat vineri, noiembrie 21, 2008

Intalnim des aceasta problema la evenimente in conditii slabe de lumina sau la fotografierea obiectelor in miscare. Pozele astfel obtinute devin sterse, neclare din cauza miscarii aparatului respectiv al modelului. Dar acesta nu este un motiv sa le stergem pana nu facem o incercare sa le corectam in PhotoShop. (click pe imagine)


Una dintre modalitatiile oferite de catre PS ar fi filtrul "SmartSharpen" pe care probabil multii folosesc la marirea claritatii imaginilor, care are si proprietatea de a remedia problema mai sus discutata.

- Dupa ce am deschis imaginea, navigam la meniul Filter>Sharpen>Smart Sharpen. E recomandat sa afcem aceste modificari pe o copie dupa imaginea originala. Apasand butoanele "Ctrl + J " obtinand astfel o copie pe care putem sa experimentam fara riscuri.


-In fereastra care s-a deschis bifam mai intai optiunea "More Accurate" (pentru rezultate mai bune), si alegem modalitatea "Motion Blur".-Esenta acestui tehnici consta in determinarea directiei de miscare facuta.In fotografia de fata m-au ajutat firele de par sa-mi dau seama ca axa miscarii e de aproximaiv 45 de grade.

-Dupa ce am determinat directia, marim aloarea "Amount " (cantitatea) la aprox 110% si "Radius"-ul la 6-7 pixeli. Acum urmeaza distrcatia...Cu slider-ul "Angle" aproximam acel 45 de grade (prin ajustarea butonului din cerculet), miscam cu atentie sus, jos, rotim bara si marim ori scadem din valorile "Amount" / "Radius" in asa fel incat sa nu deteterioram imaginea.
-In timpul setarilor prin mentinerea unui click pe imagine din interiorul filtrului putem sa veden starea initiala a fotografiei, iar cand ajungem la o valoare potrivita si dorim sa finalizam procedura apasam "OK".


Daca imaginea nu e suficient de clara, incercati programele:

2 Response to "Remedierea imaginilor neclare in urma miscarii aparatului"

.
gravatar
d3vilm3 Says....

Buna, hmm de mare ajutor de multe ori am avut poza cu defect de miscare, dar cu aceasta tehnica se poate rezolva in mare parte problema, multumesc in numele tuturor, si asteptam noi tehnici :d

.
gravatar
Lilo Says....

Am problema aceasta de mult timp cu imaginile neclare, mai ales ca lcd-ul aparatului foto este foarte mic si nu poti vedea intotdeauna o imagine neclara decat dupa ce se termina shooting-ul si este prea tarziu. Din pacate mi s-a intamplat de foarte multe ori. Interesant este ca ne dati link-uri catre plugin-uri pentru Gimp. Cand se foloseste si de ce ? ca o alternativa la Photoshop sau ca o completare ? care sunt neajunsurile ? Eu tin sa marturisesc ca desi lucrez cu Photoshop in fiecare zi, nici nu m-am uitat pana acum la Gimp.