Let the Photographer speek

Postat duminică, decembrie 14, 2008

Cred ca e timpul sa scuturam un pic lucrurile aici pe blog. Pentru inceput am sa va prezint primul (si sper ca nu ultimul) interviu cu un fotograf profesionist, astazi cu Soos Attila.

-Prin activitatea sa de aproximativ 20 de ani in domeniu a adunat ceva experienta atat in tara noastra cat si inafara acesteia, din care e gata sa impartaseasca o mica parte acum cu noi. Clientii lui fiind: Elite Magazine, Penthouse Magazine, Playboy Magazine, Own studio arts, Banca Transilvania si altele. Utilizator fidel brandului Pentax digital, dar nu a renuntat la film nici in zilele noastre.(apasa "continuare" pentru interviu)
- Ce anume ti-a trezit curiozitatea fata de fotografie, cand ai realizat prima ta captura?

Prin intermediul domnului Cseke Miklos, bun prieten al tatalui meu am ajuns in apropierea artei fotografice. Pentru prima oara in 1985 am avut ocazia sa iau aparatul de fotografiat in mana, un Smena 8M pe care mi l-au facut cadou parinti mei dupa o vizita in Uniunea Sovietica.

- Singur ai descoperit “secretele” fotografiei sau ai avut un mentor care te-a ajutat sa te familiarizezi cu bazele?

Bazele le-am invatat cu ajutorul acestui domn, dar pe parcurs, pana in ziua de astazi tot ce stiu am invatat singur.



- Car e sunt subiectele tale preferate, ce iti place cel mai mult sa fotografiezi?

Pe mine mai putin ma atrag subiecte propriu zise, in schimb ador fotografia si partea technica a acestuia restul vine de la sine…


- Ce parere ai despre Institutiile de Arta fotografica in general?Merita sa investim ani in acestea sau e doar pierdere de timp?

Intradevar, avem multe de invatat de la profesorii care sunt specializati in arta, arta fotografica. Avem posibilitatea de a imbogati cunostintele generale despre fotografie, dar la noi mai putin sunt de gasit institutii care sa pregateasca studentii pentu a ocupa posturi in domeniu dupa terminarea studiilor. Fotografia e acel “sport” in care 90% din cunostinte le putem aduna doar in mod autodidactic, din drag pentru fotografie,informatii pe care trebuie sa le imbogatim in continuare respectiv, technici care trebuie exersate cat se poate de mult.


- Cum alegi locatia in cazul in care lucrezi in afara studioului?

Acest lucru e mult influentat de natura lucrarilor, aleg in conformitate cu subiectul si tema propriu zisa.


- Ai multe fotografii realizate in aer liber, asta inseamna ca preferi sa lucrezi mai mult cu lumina naturala?

Buna intrebare…Imi place lumina naturala. Daca tema, subiectul si conditiile meteorologice imi permit atunci, incerc sa realizez lucrarea in aer liber. De exemplu 1,5 ani am fost fotograful Fabricii de portelan Herendi din Ungaria, unde majoritatea fotografiilor le-am facut in aer liber asta era o chemare deosebita. Pe de alta parte, im place si studioul, mai ales faptul ca nu ma delimiteaza starea luminilor naturale, asa ca flexibilitatea unui studio e foarte placuta, mai ales la lucrari mai complexe.


- Ai ales fotografia ca posibilitate de castig sau pentru a-ti exprima creativitatea?

Pentru mine e hobby si obsesie in acelasi timp, nu e de neglijat nici faptul ca se si plateste in acelasi timp.


- Exista cumva un loc unde te-ai duce sa capturezi niste imagini de mult dorite?

Vai, bineinteles. Dar nu ma ruga sa le enumar ca lista ar fi infinita, eu ma consider un fotograf drumet, nu ma pot stabili in acelasi loc pentru mult timp. Dar ca sa vorbesc despre planurle mele de viitor unde as vrea cat mai repede sa ajung ar fi: India, Patagonia, Mongolia…Ma fascineaza cultura acestor popoare.



- Sunt convins ca iti place ceea ce faci.Dar poate exista ceva care tot te deranjeaza in acest domeniu.?

Da, cel mai mult partea financiara a fotografiei. Nu imi place sa negociez, sau daca cineva imi ofera un pret umilitor pentru lucrarile mele. Am patit ca la sfarsitul lucrarilor s-au razgandit vis a vis de pretul prestabilit, ceea ce e foarte incomod dupa zeci de ore de lucru.

- Ce parere ai, trebuie sa ne specializam pe o anumita parte in domeniul fotografic?

Sincer, la aceasta intrebare nu cred ca am sa dau un raspuns exact. Asa cum am mentionat imi plac chemarile, sa fie vorba de orice subiect, locatie, tema sau lucrare.Nu cred ca m-as putea specializa numai pe o anumita parte a fotografiei, pentru un castig mai sigur.


- Ce ai sa recomanzi celor pasionati de fotografie care vor sa-si dezvolte cunostintele?

Cu cat invat mai mult cu atat simt cat de putin stiu despre fotografie, asa ca trebuie sa fim modesti fata de acest domeniu si fata de alti fotografi. Nu trebuie sa ne fie jena daca nu intelegem ceva, mai bine intrebam decat sa ne prefacem ca suntem atotstiutori.
Pe de alta parte vom organiza adunari impreuna cu cei interesati de fotografie. Prima editie va avea loc in Cluj Napoca in data de 2008. Decembrie 15. Ora 19 la Shadow Caffé, Vasile Goldis nr.1, unde ii asteptam cu drag pe toti cei interesati.


Va multumesc pentru timpul si atentia acordata domnul Soos Attila..

-Verziunea in limba magheara

3 Response to "Let the Photographer speek"

.
gravatar
Anonim Says....

salutare ,as avea nevoie de putin ajutor din partea ta daca se poate,
imi poti spune cum trebuie sa reglez un aparat foto pentru a putea obtine o imagine clara a unor subiecti aflati in miscare? eu pana acum am lasat aparatul pe autofocus numai ca rezultatele sunt foarte departe de ceea ce doresc , multumesc anticipat

.
gravatar
vedtam Says....

Salut,

Ar fi bine sa-mi spuneti mai intai ce tip de aparat utilizati (Nikon, Canon..etc). Eu sunt un utilizator Nikon, pentru subiecte in miscare va recomand programul "S" (shutter priority mode) si acolo sa incercati o viteza cat se poate de mare, in functie de natura subiectului (peste 1/160), dupa care sa utilizati un ISO si mai mare, (minim 500). Dar cel mai important e sa aveti aparatul reglat la "AF-C" (continuous servo).Daca tot nu e de ajuns, urcati viteza (peste 1/200) iar daca imaginile sunt pera inchise ridicati valoarea ISO si mai mult.

.
gravatar
Anonim Says....

multumesc frumos pentru raspuns , eu folosesc un panasonic fz , dar banuiesc ca pot face ajustarile recomandate de dvs.