In cautarea umbrelor

Postat duminică, aprilie 26, 2009

Majoritatea fotografiilor stiu, timpul ideal pentru fotografiere e chiar dupa rasarit sau iaintea apusului soarelui, cand lumia e mai fina si mai usor de folosit. Acele ore poarta denumirea “The Golden Hour”, termen cunoscut in randul fotografiilor de natura, de arhitectura, sau fotografi pasionati de fotografierea strazilor, etc. Dar ce se intampla cu timpul ramas, mai ales cu orele de la miaza, in care lumina e prea tare si directa, iar peisajele sunt lipsite de culori?

In primul rand a sosit si primavara mult asteptata, avem posibilitatea de a pune in practica ideiile acumlate in timpul ierni. Dar daca nu ne place desteptarea deodata sau inaintea rasaritului soarelui (cum as fi si eu) avem urmatoarele posibilitati pana la apus: cautarea locatiilor ideale pentru mai tarziu, le analizam, facem planuri eventual si notite, pregatim locul respectiv pentru shootingul de dupa masa.

Dar daca tot trebuie sa lucram in cursul zilei, ianafara perioadelor recomandate, mai exista cateva solutii:

-subexponam cadrul cu 1-1/3 pasi (Exposure compensation), in cazul portretelor utilizam blitzul incorporat. La fel am procedat si eu in cazul fotografiei mai sus : cadru subexpus 1 pas (f/-1), blitz incorporat setat la 1/16 (fill), distanta model-fotograf 1m. Optional blitz Nikon SB-600 din stanga cadrului servind ca lumina de separare (Kick).
-Concentram asupra detaliilor, cautam umbre (cum ar fi sub un copac sau aproape de pereti).
-Daca nu gasim umbre e bine sa avem la noi o umrela obisnuita (bun atat la portrete cat si la fotografierea plantelor, flori..etc).
-Sa avem valoarea ISO setat correct, (cea mai mica permisa de aparat: ISO 100, ISO64, ISO50). Daca intram la umbra, putem seta din nou la valori mai mari.

4 Response to "In cautarea umbrelor"

.
gravatar
Unknown Says....

Da Edmon cam asa e...am incercat si eu cu subexpunerea sau dupa caz supraexpunerea, aici mi-ai dat tu un raspuns concret si cu exemplu, am mai intrebat de la alte persoane dar au zis ca nu folosesc aceste functii. Eu cred ca este destul de folositor pt cei care au un echipament minim. Multumesc de postarea ta si e de ajutor astept urmatoarele.

.
gravatar
Cherestes Csaba Says....

Cum ziceam sunt bine venite si de ajutor postarile tale. Spor si lumina buna.

.
gravatar
Dan Says....

In legatura cu golden hour si blue hour, am gasit asta:
"In photography, the golden hour (also known as magic hour) is the first and last hour of sunlight during the day when a specific photographic effect is achieved with the quality of the light during these hours."

"The blue hour comes from a French expression (l'heure bleue), which refers to twilight, the period each morning and evening where there is neither full daylight nor complete darkness."

E fain aici la tine... tot felu de chestii interesante... revin de fiecare data cu placere... :)
Toate cele bune!