De ce ar fi un subiect tabu?

Postat vineri, februarie 29, 2008

Astazi as vrea sa impart cu voi cateva tehnici pe care le-am aplicat la o sedinta zilele trecute, avand ca rezultat fotografia din stanga.
Dar inainte as face o mica paranteza in ceea ce priveste dezvaluirea acestor detalii.
Zilele trecute am primit un comentariu, de fapt era o rugaminte, spre a explica luminile folosite la una dintre imaginile mele postate pe site-ul FOTOcamera.ro, in care persoana respectiva mi-a dat de inteles ca rar primeste raspuns la asemenea intrebari :" Multumesc mult! Mai rar se indura fotografii sa dezvaluie astfel de detalii, apreciez enorm raspunsul sa stii !! "...

- In primul rand, eu nu consider secret aceste informatii, dimpotriva, ma bucur ca trezesc curiozitatea celor care vizualizeaza fotografiile mele. Ma bazez pe parerile acestora deoarece omul din greseli invata iar daca cineva apreciaza rezultatul unei sedinte de cateva ore bune asta ma umple cu fericire care imi confera putere in continuare.
In alte tari creatorii fotografiilor fascinante din magazine (de moda, masini, electronice) vorbesc cu placere despre creatiile lor, fara a ignora intrebariile de genul acesta. De ce nu e la fel si la noi? Eu pe oamenii acestia le respect si le consider cu adevarat profesionisti. Parerea mea este ca, daca cineva se inalta nu trebuie sa intoarca spatele celorlalti, ci sa ii ajute si sa nu ii priveasca ca pe niste potentiali concurenti ci ca pe niste colegi care poate, in cativa ani vor deveni la fel de renumiti. In acest mod el are sansa de a trata o relatie de viitori colegi cu care mereu isi va imparti ideile.

- In al doilea rand, sunt unii fotografi tineri care nu apeleaza la altii mai priceputi, iar acest lucru ma necajeste. De exemplu, nu ma contacteaza nici 3% din vizitatorii acestui blog. Nu ma consider profesionist dar ajut cu ce pot, deoarece in domeniul acesta mereu invatam, mereu experimentam tocmai ca sa realizam ceva neobisnuit si rezolvam dificultatile prin toate mijloacele posibile aplicand aceste noi cunostinte. Dar asta presupune comunicare cu colegii/prietenii care sunt pasionati de fotografie.

- Intr-adevar a fost o mare paranteza, mai bine ne intoarcem la explicatii:
Am realizat o diagrama ca sa fie usor de inteles; prea mult nu cred ca mai trebuie sa explic.
In principiu am utilizat 3 reflectoare dintre care 2 erau echipate cu SoftBox-uri de diferite dimensiuni (accesand diagrama prin click e mentionat diametrul acestora).
Reflectorul #3, era directionat pe fundal, la aproximativ 2m servind ca "Edge Light", lumina de separare (dintre subiect si fundal), dar in cazul de fata ar fi fost vizibil, motiv pentru care l-am utilizat in asa fel.

Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa ma intrebati...

9 Response to "De ce ar fi un subiect tabu?"

.
gravatar
Anonim Says....

Aveti dreptate. Putini tineri pasionati de fotografie sunt interesati de sfaturile celor care au ceva experienta in domeniu. Totodata, putini fotografi care fac fotografii bune isi dezvaluie experientele. Intentiile blogului dumneavostra nu pot fi decat salutate. De folos explicatiile referitoare la pozitionarea luminilor.

.
gravatar
vedtam Says....

Multumesc pentru atentia acordata, si ca ati citit articolul.Sper ca se va dezvolta comunicarea intre fotografi cu scopul de a imparti cunostintele.

.
gravatar
Anonim Says....

Felicitari! Foarte educative tutorialele. Daca nu ma insel sunteti primul roman care face astfel de tutoriale video. Numai bine si succese!

.
gravatar
vedtam Says....

Poate ca sunt primul, dar sper ca nu si ultimul.Pana mai apare cineva eu o sa incerc sa le realizez in asa fel ca sa fie folositoare, cat mai diverse si interesante.

.
gravatar
alexchiru Says....

Este foarte buna ideea realizarilor acestor filmulete. Vazandu-le mi s-a clarificat problema layerelor, pe care nu o stapaneam foarte bine, desi intelegeam conceptul. Nu ca acesta era singurul lucru pe care nu-l stapaneam, dar era o problema pentru mine ! Totul este munca individuala cu Photoshopul, dar atunci cand esti la inceput si mai exista un astfel de film, cu explicatii concrete, atunci totul parca devine mai usor. Astept cu nerabdare aparitia filmelor urmatoare. Va multumesc ! Alex

.
gravatar
Ştefan Isarie Says....

Edmond, multumesc foarte mult pentru tutorialele cu setupuri de lumini! Mi se par foarte clar explicate si foarte relevante.

Consider ca esti unul dintre fotografii de la care eu, personal, am multe de invatat si o fac cu placere!

De asemenea, doresc sa-ti multumesc pentru deschiderea cu care impartasesti din experienta ta si pentru buna credita de care dai dovada! O atitudine diferita, in jungla care ne inconjoara si in care ne devoram reciproc...

.
gravatar
vedtam Says....

Ma bucur sa aud asemenea pareri, am sa ma intorc in curand cu articole noi...sper ca-ti vor fi de folos in continuare.

Ms de vizita!

.
gravatar
Anonim Says....

Ce fel de fundal folosesti?Am inteles ca pt a obtine un alb absolut se foloseste un fundal reflectorizant.Este adevarat sau merge si cu molton alb,de exemplu.
mersii.

.
gravatar
vedtam Says....

Cand zici de un "alb absolut" presupun ca te referi la balanta de alb.

Eu folosesc un kit similar cu ce se gaseste pe f64 Kaiser #6602 ProDisk II 9cm :

http://www.f64.ro/products/description/Kaiser-6602_ProDisk_II_9cm-kit_pt_ajustare_balans_de_alb/index.html

Dar cand nu am timp sa masor cu asta, folosesc o blenda cu 2 fete, utilizand fata gri.

Iar pentru un fondal complet alb, deobicei directionez 2 lumini care sunt cu cel putin 1m in spatele modelului pe fondal, reglate cu aprox 2 pasi peste expunerea corecta.

Fonadalul asa devine pur alb, lipsita de detalii.